Sarah Bennett header     
 about  ||  safe-keeping  |  institutional traits  |  reformations  |  souls/soles  |  drawings  ||  cv 
reformation: context  
Designed by Charles Fowler, the Devon County Pauper Lunatic Asylum overlooked the estuary at Exminster - the location reflecting the ethos of moral treatment. The outward appearance was of affluence in terms of its gatehouse, driveway and central administrative building, whilst the internal structure provided inter-inking corridors and wings, for it was surveillance that was the focus of its spatial rationale.

The asylum afforded maximum opportunities for classification and surveillance - as Franklin writes: "[Fowler] achieved a plan with a minimum circulation area, but with maximum supervision capability, with long sight lines into wards and exercise yards".

Franklin, B. (2002) 'Hospital - Heritage - Home: Reconstructing the Nineteenth-Century Lunatic Asylum' in Housing, Theory and Society Vol 19: 170-184
context
 wall-wounds (found)
 wall-wounds (fabricated)
 wall-wounds (projections) 
Aerial shot of Exminster Asylum

Engraving of Devon County Pauper Lunatic Asylum 1845
go back arrow
previous image next image
go next arrow
sarah bennett © 2016